top of page

Kronch en duurzaamheid

Henne Pet Food draagt op verschillende manieren bij door onder andere duurzamere productie, inkoop en distributie. Bij de productie van dierenvoeding wordt veel energie gebruikt. Daarom is het van belang om zorgvuldig met grondstoffen en energie om te gaan. Juist door bepaalde dingen niet te doen, zoals bijvoorbeeld het importeren van grondstoffen uit verre landen, omdat dit in sommige gevallen goedkoper is, belasten wij het milieu minder.

Lokale grondstoffen

Veel van de grondstoffen zijn afkomstig uit Denemarken. Zo komen bijvoorbeeld het vismeel, de gerst en tarwe allemaal uit Denemarken. Grondstoffen worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht en daardoor hoeven de grondstoffen geen lange afstanden af te leggen om de fabriek te bereiken. Hierdoor beperken wij de uitstoot van het transport.

Lokale zalm

De verse zalm die gebruikt wordt in de producten van Kronch is afkomstig van de naastgelegen visafslag/verwerking. Om de zalm van de visverwerking naar de fabriek van Henne Kronch te krijgen hoeft de zalm niet te worden ingevroren. De zalm hoeft alleen van de visverwerker, letterlijk, de straat over worden gereden. Zo beperken we uitstoot voor het transport en energie om de vis te conserveren.

Verse - niet ingevroren - zalm

Producten invriezen en ingevroren houden kost veel energie. De reden om producten in te vriezen is om de houdbaarheid te verlengen en de producten op een later tijdstip te gebruiken. De zalm is afkomstig uit Noorwegen en wordt gekoeld (niet ingevroren) aangeleverd bij de visverwerker. Door de zalm te koelen en niet in te vriezen gaan er minder voedingsstoffen verloren en wordt er minder energie verbruikt. Bovendien is de zalm dus écht vers.

Geen verspilling

Normaal gesproken worden de zalmen uitgebeend voor humane consumptie. Daarna blijven de koppen, staarten en graten (bron van glucosamine!) over. Bij veel andere visverwerkers worden de koppen, staarten en graten weggegooid. Bij ons niet. De hele zalm wordt gebruikt waarbij er geen waardevolle delen van de zalm verspild worden.

Geen energieverbruik voor de voor-verwerking van zalm

Wij krijgen de zalm zoals op de foto te zien is in grote bakken geleverd. De zalmen worden bij ons direct verwerkt in de producten. Dit kan omdat wij de zalm zo vers geleverd krijgen.

Bij andere fabrikanten is dit logischerwijs niet het geval. Daar dient de zalm eerst te worden bewerkt. De zalm wordt doorgaans vermalen tot een pappige consistentie waardoor het beter te transporteren is van de verwerker naar de fabriek. Deze verwerking gaat op grote schaal in fabrieken en kost uiteraard veel energie. Daarnaast zijn er veel extra transportbewegingen nodig om de zalm voor te verwerken en uiteindelijk in de fabriek te krijgen, bij Kronch dus niet.

Direct van de fabriek in Denemarken naar Nederland

De producten van Kronch worden allemaal gemaakt in dezelfde productiefaciliteiten van Henne Kronch in Outrup, Denemarken. In plaats van de producten eerst naar een warehouse centraal in Europa te sturen worden de producten direct na productie op een trailer geladen en rechtstreeks verstuurd naar Nederland.
Door onnodige tussenstops te vermijden besparen we brandstof en handling.​

Zonne-energie

Op het dak van de fabriek zijn zonnepanelen gemonteerd. Hiermee wordt een deel van de energie opgewekt die nodig is om de faciliteiten draaiende te houden. Het is helaas op dit moment niet zo dat alle benodigde energie uit zonne-energie of hernieuwbare energie kan worden gewonnen.

bottom of page